Domowa Carbonara

Prosta, szybka w przygotowaniu, domowa carbonara rozpływająca się w ustach!!. Porcja na 3-4 osoby.

Składniki:

  • 400-500 gram makaronu spaghetti (w zależności od preferowanej wielkości porcji)
  • 300 gram boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 cebula
  • tarty ser u mnie mozarella ok 100 gram
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • odrobina ulubionych ziół ( u mnie suszona bazylia i oregano)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Śmietanę, jajka, ser, wybrane zioła oraz szczyptę soli i sporo pieprzu dobrze mieszamy w misce.
  • Makaron spaghetti gotujemy oddzielnie wg instrukcji na opakowaniu,
  • Boczek podsmażamy, gdy ładnie się przyrumieni zdejmujemy go z patelni, a na tłuszczu, który pozostał na dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
  • Na patelnię, do zeszklonej cebuli dorzucamy boczek. Dodajemy ugotowany i dobrze odsączony makaron, podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wlewamy masę jajeczną i mieszamy aż sos lekko zgęstnieje.
  • Po wyłożeniu na talerz posypujemy natką pietruszki.

Po wypróbowaniu tego przepisu już nigdy nie kupicie gotowego sosu z proszku!. Tanie, banalne i pyszne!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *