Racuchy drożdżowe

Puszyste, mięciutkie w środku a na zewnątrz chrupiące racuchy idealnie dogodzą prawdziwym łasuchom :).

Składniki:

  • 2 szklanki mąki  pszennej ( pół kilo)
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka ( nie może być gorące!)
  • 1 jajko
  •  6 łyżeczek cukru
  • 50g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy sól,
  • Pośrodku mąki robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na ok 10 min,
  • Następnie dodajemy jajko, szklankę mleka i całość dokładnie mieszamy,
  • Do wymieszanego ciasta dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i całość mieszamy,
  • miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 min do wyrośnięcia
  • Gdy ciasto wyrośnie smażymy ( nakładając łyżką ) na rozgrzanym oleju na złocisty kolor,
  • podajemy posypane cukrem pudrem

Smacznego ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *