Puszyste, mięciutkie w środku a na zewnątrz chrupiące racuchy idealnie dogodzą prawdziwym łasuchom :).
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej ( pół kilo)
- 1,5 szklanki ciepłego mleka ( nie może być gorące!)
- 1 jajko
- 6 łyżeczek cukru
- 50g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy sól,
- Pośrodku mąki robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na ok 10 min,
- Następnie dodajemy jajko, szklankę mleka i całość dokładnie mieszamy,
- Do wymieszanego ciasta dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i całość mieszamy,
- miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 min do wyrośnięcia
- Gdy ciasto wyrośnie smażymy ( nakładając łyżką ) na rozgrzanym oleju na złocisty kolor,
- podajemy posypane cukrem pudrem
Smacznego ! 🙂