Ekspresowy tort śmietanowo-owocowy

Idealny przepis dla osób, zapracowanych, leniwych czy nie specjalizujących się w wypiekach. Wystarczą dobre chęci i 15 min 🙂

Składniki:

  • ok 600 ml śmietany 30%
  • gotowe blaty biszkoptowe
  • 500 gram serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • słoik dżemu ok 400 gram najlepiej kwaśniejszego u mnie dżem z czarnego bzu
  • szklanka zaparzonej herbaty owocowej do nasączenia blatów biszkoptowych
  • coś do dekoracji u mnie rodzynki w czekoladzie oraz 2 wafelki typu prince polo pokrojone na trójkąty

Przygotowanie:

  • do misy przelewamy śmietanę, dodajemy mascarpone oraz cukier puder, ubijamy na sztywną masę,
  • spód biszkoptu nasączamy zaparzoną wcześniej herbatą, smarujemy warstwą dżemu i 1/3 masy, następnie kładziemy środkowy blat i powtarzamy czynności. Wierzchni blat również nasączamy oraz smarujemy dżemem i pozostałością masy.
  • Dekorujemy wierzch wg uznania i schładzamy w lodówce ok 2-3h

Smacznego! taki efekt przy tak małym nakładzie pracy 🙂

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *